Dit najaar start de bedeling van de lang verwachte 'gele' containers voor papier en karton. Ieder Kempens gezin krijgt een gratis papiercontainer. Gedaan met het zoeken naar dozen om oud papier te verzamelen. Of het samenbinden van papier en karton in pakketjes.

Gefaseerde aanpak
Begin 2019 zouden alle Kempenaren hun papiercontainer moeten ontvangen hebben. Met 29 gemeenten in het IOK werkingsgebied en meer dan een half miljoen Kempenaren, vergt dit een gefaseerde aanpak.

De gemeenten die dit najaar als eerste aan de buurt komen, zijn: Hulshout, Vorselaar, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Westerlo (in volgorde van bedeling). De 42.000 gezinnen uit deze gemeenten kunnen voor het eind van het jaar hun oud papier in de gele containers aanbieden.

Hulshout is als eerste gemeente aan de beurt. Deze week ontvangen de Hulshoutenaren een persoonlijk brief met alle info over de nieuwe, gele container. En eind oktober zijn alle containers in Hulshout geleverd.

Niets dan voordelen
Een papiercontainer heeft niets dan voordelen. De container heeft een deksel, zodat papier en karton voortaan ook buiten kan gestockeerd worden. De straten blijven vrij van rondvliegend of nat papier en karton als het op de dag van de ophaling hard waait of regent.

Het is bovendien gemakkelijker om de containers op wielen buiten te zetten. Ook voor de ophalers is het een grote verbetering. Zij heffen nu tot 10 ton papier en karton tijdens 1 ophaalronde.

Maatwerk
Standaard ontvangt ieder gezin een container van 240 liter. Deze heeft 2 keer het volume van een gewone gft-container. De papiercontainer is voldoende groot om papier en karton van een hele maand in te verzamelen. Maar ook maatwerk is mogelijk.

Inwoners die geen plaats hebben voor een eigen container kunnen een container delen met de buren. Voor bewoners van appartementen, studio's en rijhuizen zijn er ook kleine containers van 40 liter beschikbaar.

Er zijn ook grote rolcontainers van 1.100 liter als je met meerdere gezinnen een container wilt delen. Ook verenigingen en handelaren kunnen gratis een papiercontainer vragen. De papierophaling blijft gratis. Ook voor de containers wordt niets aangerekend.

Een papiercontainer is niet verplicht, maar na de bedeling kan er zonder container geen papier meer aangeboden worden. Oud papier kan ook nog steeds gratis naar het containerpark gebracht worden.

Investering van 8 miljoen euro
De financiering van het project, dat verdeeld wordt over 5 fases, gebeurt door IOK Afvalbeheer en gedeeltelijk door de 29 Kempense gemeenten. Het globale investeringsbedrag bedraagt 8 miljoen euro. IOK Afvalbeheer blijft eigenaar van de containers.

De papierophaling blijft gratis. Ook voor de containers wordt niets aangerekend.

Beelden Katleen Mertens / NNieuws.